JClic i Moodle

El JClic és una de les aplicacions educatives TIC més antigues i populars. El va crear el 1992 Francesc Busquets, un dels pioners del Departament d’Ensenyament en l’ús de les noves tecnologies. Posteriorment es va incorporar la plataforma Java i es va convertir en el JClic, tal com és ara.

Les activitats es creen amb el programa JClic Author (es pot descarregar fàcilment de la zonaClic), el qual permet crear d’una forma senzilla 16 tipus d’exercicis diversos (de relació, d’identificació, d’exploració, puzles, de resposta escrita, mots encreuats, sopes de lletres…). Actualment, per la xarxa hi ha centenars d’activitats de totes les matèries, nivells i idiomes.

Pedagògicament parlant, jo hi veig tres possibilitats a aquest recurs:

1. Com a activitat de reforç, ampliació o repàs que pot fer-se a classe o a casa. És l’aplicació que hem utilitzat tots fins ara per complementar un tema però, malgrat que es poden consultar els resultats, un cop tancat el programa no tenim constància de com s’han fet els exercicis.

2. El Moodle ha donat una nova dimensió al punt anterior perquè ara podem fer que les activitats JClic que faci l’alumnat quedin detalladament registrades al quadern de notes virtual de l’alumne/a. Això, us ho asseguro, provoca que els nois i noies facin amb molta més atenció les diverses pantalles i, per a nosaltres, és una qualificació més que tenim (i que el Moodle corregeix sol!)

3. Finalment, amb la PDI també podem treballar JClics amb tota la classe, ja sigui per presentar d’una manera original un tema o per complementar altres recursos. L’alumnat resol les activitats a la pissarra d’una manera dinàmica, intuïtiva i molt gràfica.

En contra de tot això, alguns cops he sentit que és un programa una mica infantil però jo penso que això depèn de la dificultat, del nivell dels textos i de les activitats que vulguem crear. El nivell el marquem nosaltres i no el programa. Hi ha un curs telemàtic que explica detalladament com elaborar un projecte JClic i, també, una opció interessant pot ser adaptar-ne un d’existent a les nostres necessitats (es pot eliminar o afegir pantalles, canviar textos o modificar qualsevol detall).

Després d’uns quants mesos de feina, us enllaço el darrer Clic que he fet, ara sobre la música rock. Són 4 projectes independents amb 80 pantalles i més de 100 audicions. Espero que us agradi!

1. JClic – La història

 2. JClic – Audicions

 3. JClic – Exercicis

4. JClic  – Repàs auditiu

Esta entrada fue publicada en Recursos. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario